Etarska ulja

Etarsko ulje žalfije,
10ml

518,00
Etarsko ulje nane,
10ml

461,00
Etarsko ulje morača,
10ml

518,00
Etarsko ulje limuna,
10ml

375,00
Etarsko ulje eukaliptusa,
10ml

338,00
Etarsko ulje karanfilića,
10ml

546,00
Etarsko ulje lavande,
10ml

375,00
Etarsko ulje divljeg origana,
10ml

1.200,00

Više o etarskim uljima

Zakoračite u svet etarskih ulja…

Upotreba etraskih ulja u lekovite i kozmetičke svrhe seže u daleku prošlost, tako da su još drevni narodi (naročito u starom Egiptu i Grčkoj) znali za pojedina lekovita svojstva etarskih ulja.U novije vreme brojna naučna istraživanja su potvrdila blagotvorna dejstva etraskih ulja bilo da se koriste za masažu, inhalaciju, oralno ili za osvežavanje prostorija.Nastanak moderne aromaterapije se vezuje za francuskog hemičara Rene Maurice Gattefossa koji je 1920. god. napisao prvi naučni rad o blagotvornom dejstvu etarskih ulja.Etarska ulja,u najopštijem smislu,koriste se za poboljšanje vitalnosti i zdravlja tela i duha. Blagotvorna dejstva etarskih ulja (u zavisnosti od vrste etarskog ulja, ili njihove kombinacije) mogu biti: baktericidno i antivirusno dejstvo u suzbijanju brojnih infekcija,čak i onih otpornih na lekove konvencionalne medicine,regulacija emocionalne i psihičke ravnoteže (smiruju prenadražene nerve i poboljšavaju raspoloženje), podsticanje regeneracije kompletnog našeg biosistema i jačanje imuniteta (stimulišu obnavljanje i rast zdravih ćelija), dezinfenkcija i mirisno oplemenivanje životnog i radnog prostora. Etarska ulja (kada se pravilno koriste) nemaju negativne nus pojave, jer uništavaju štetne mikroorganizme, ali ne oštećuju tkiva organa i nervne ćelije.

Dobijanja etarskih ulja

Etarska ulja se dobijaju iz različitih delova biljaka( cvet, list,plod,kora, koren).
Postupci dobijanja :

  •  
  • Destilacijom vodenom parom
  • Ceđenjem
  • Izdvajanjem (ekstrakcijom) pomoću rastvarača


Prva metoda je najzastupljenija . Iz cvetova se dobijaju etarska ulja (kamilice,jasmina, neroli-gorka pomorandža i sl; iz cvetova i lišća se dobijaju etarska ulja ruzmarina , lavande , ruže , ljubičice, nane i sl.;
Druga metoda je karakteristična za dobijanje etarskih ulja agruma (limuna, pomorandže, manadarine i sl)

Etarska ulja dobijena putem rastvarača( petrol gas , n-heksan , benzen)pretežno se koriste u kozmetici i za parfeme ,lošijeg su kvaliteta i samim tim nisu pogodni za primenu u aromaterapiji.

Upotreba etarskih ulja :


*Oralna primena: etarska ulja za oralnu primenu se koriste isključivo razblažena –pomešana sa jestivim uljem(suncokretovo, maslinovo,..),medom,hlebom,marmeladom I sl. Doze varirju u zavisnosti od etarskog ulja, ali uglavnom ne prelaze od nekoliko kapi.
• Masaža: 20 -30 kapi u 50 ml neutralnog ulja (maslinovo, kantarionovo, nevenovo, bademovo, ulje pšeničnih klica ili drugo), odnosno 2 – 5 ml na 100 ml neutralne kreme. Putem masaže, ulja prodiru kroz pore i sitne kapilare kože te se putem krvotoka prenose po čitavom organizmu.
• Kupka: 20 kapi na 50 l vode za kupanje.
• Za ispiranje usta: 3% aromatizovana voda (2 – 5 kapi u čaši tople vode).
• Inhalacija: 5-10 kapi u 1 l ključale vode.(Zaštiti oči peškirom).Suva inhalacija:sipati 1-3 kapi na maramicu I udisati u nekoliko navrata. Ulja najbrže deluju kad se unose u organizam inhalacijom.
• Aromatizacija prostora pomoću aroma lampe.